O Vlakninah

download.jpg

Kako veliko je človekovo črevesje?

Človeški gastrointestinalni trakt je dolg približno 10 m. Tanko črevo 6-7 m, debelo črevo pa približno 1,5 m. Če bi celotno površino črevesja sploščili, bi dobili površino za 2 teniški igrišči.

Kako deluje naše črevesje?

Naše črevesje je dolga cev, ki poleg ključne vloge v prebavi, služi kot dom, mnogim koristnim bakterijam. Naša mikrobiota, pojem s katerim označujemo raznoliko združbo bakteriji, ki naseljujejo naše črevesje, odigra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja. Sodeluje pri proizvodnji vitaminov, vpliva na presnovo različnih hranil, vpliva na delovanje imunskega sistema in regulacijo presnove ter sintezo hormonov.  V zameno za vse naštete koristi, pa jim moremo mi nuditi pravo hranilo - vlaknine.

 Kaj so prehranske vlaknine?

Pod pojmom prehranske vlaknine so združene neprebavljive sestavine rastlinske hrane, ki jih človeški telesni encimi ne zmorejo razgraditi in služijo kot hrana koristnim bakterijam, ki živijo v našem črevesju.

Kakšna je njihova funkcija v organizmu?

Imajo ključno vlogo pri ohranjajo zdravja, saj topne vlaknine spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju, te pa v zameno koristno vplivajo na delovanje črevesne sluznice in hormonov, kar blagodejno vpliva na zdravje.

Kakšen je vpliv vlaknin na zdravje posameznika?

Dokazano je, da redno uživanje prehranske vlaknine obvarujejo organizem pred nastankom cele vrste bolezni in funkcijskih motenj;

od žolčnih kamnov, povišanega holesterola v krvi, sladkorne bolezni do divertikuloze in raka na črevesju,

vpliva tudi na ohranjanje zdrave telesne mase saj uživanje hrane z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin podaljša občutek sitosti.

Koliko vlaknin na dan?

Dnevni priporočljiv vnos prehranskih vlaknin je 30 gramov na dan.