Prehranske vlaknine

Kaj so beta-glukani?

Beta-glukani so  skupina v vodi topnih vlaknin, ki so prisotni v nekaterih glivah, kvasovkah in rastlinah kot sta oves in ječmen. Da lahko boljše odgovorimo na to vprašanje, si najprej poglejmo kaj je sploh prehranska vlaknina.

Kaj je prehranska vlaknina?

Kemijsko gledano spada prehranska vlaknina v skupino polisaharidov, to so dolge verige med seboj povezanih sladkorjev. Morda vas bo presenetilo dejstvo, da v isto skupino upoštevamo tudi ogljikove hidrate, ki pa jih naše telo brez vsakršnega problema razgradi, njihove razgradne produkte, sladkorje, pa s pridom absorbira. V čemu je torej razlika? Zakaj lahko ogljikove hidrate izkoristimo kot vir energije, prehransko vlaknino pa ne? Razlika je v načinu kako se sladkorji med seboj povežejo. Sladkorji, ki se med seboj povežejo na tak način, da jih encimi našega telesa lahko razgradijo se povezujejo v ogljikove hidrate, če pa se povežejo na tak način, da jih naše telo ne more prebaviti pa se povezujejo v prehransko vlaknino.

Če naše telo ne more razgraditi prehransko vlaknino in iz nje pridobiti energijo, zakaj je potem tako pomembna?

Da lahko odgovorimo na to vprašanje, potrebujemo najprej krajši pregled ključnega igralca - našega črevesja. Naše črevesje je sestavljeno iz dveh delov, tankega in debelega črevesja. Tanko črevesje je odgovorno za razgradnjo in absorpcijo vseh hranil, ki jih zaužijemo. Debelo črevesje pa je odgovorno za absorpcijo vode in sintezo nekaterih vitaminov, hkrati pa deluje kot dom, za mnoge vrste različnih koristnih bakterij. Brez skrbi, večina bakterij živi z nami v sožitju. V zameno za topel dom, ki jim ga nudi naše črevesje, nam ga oni varujejo pred nevarnimi patogenimi bakterijami, tistimi  ki povzročajo črevesna obolenja, hkrati pa pomagajo sintetizirati različne vitamin in druge zdravju koristne bioaktivne spojine, ki jih naše telo potrebuje. Zdravju koristnim bakterijam, ki naseljujejo naše črevesje s skupnim imenom imenujemo probiotiki.  Za opravljanje vseh zdravju koristnih funkciji, probiotiki potrebujejo svojo vrsto hranil, ki jih s skupnim izrazom imenujemo prebiotiki.

Prehranska vlaknina služi kot prebiotik, torej kot hranilo, za vse zdravju koristne bakterije – probiotike, ki živijo v našem črevesju.

Zakaj je uživanje prehranske vlaknine pomembno?

 

Vsebina še v nastajanju...

Prehranska vlaknina so deli rastlinske hrane, ki jih človekovo telo normalno ne more prebaviti, saj ne poseduje primernih encimov, da bi vlaknine razgradili, razgradne snovi pa bi naše črevesje absorbiralo.

betaglucan.png

Kemijska struktura beta-glukanov

Fresh Produce